keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kallis opiskelija




Suoritin 40 opintopisteen edestä kursseja tänä keväänä eli 8 opintopistettä kuussa. Luppoaikaa jäi aika paljon, joten ensi syksyksi otan tahdiksi 10 opintopistettä kuussa. Muutama luokallani oleva suoritti 10 pisteen kuukausi vauhdilla tämän kevään, ensi syksynä he aikovat saada 12 pistettä kuussa. Omalla tahdillani saan opintoni suoritettua 2,5 vuodessa,  normaalin 3,5 sijaan. Muutama luokallani valmistuu 2 vuodessa tai alle.

Yksikään meistä ei ole superihminen – tietääkseni – mutta meille kaikille yhteistä on se, että opiskelemme aikuisopintorahan turvin, joka on huomattavasti suurempi rahasumma kuin opintotuki. Meidän ei tarvitse tehdä työtä koulun ohella, eikä kenelläkään meistä ole varsinaisia rahahuolia, joka voisi viedä huomion opiskelusta.

Olemme yhteiskunnalle kalliita opiskelijoita, vai olemmeko sittenkään? En tiedä,  paljonko luokkatoverini saavat tukea, mutta voimme tehdä pienen laskutoimituksen minun tukisummaani käyttäen, joka on 1404€ kuussa miinus verot - miksi tuista pitää maksaa veroja?

20-vuotias perusopiskelija, jonka vuokra on 600€ ja joka opiskelee opintotuella saisi opintorahaa 336,76 e/kk, asumislisää 201,60 e/kk ja opintolainaa 400,00 e/kk eli yhteensä 938,36 e/kk. Jos hän on vaikkapa kaupan kassalla töissä, joutuisi hän lisäksi tekemään n . 45 tuntia kuussa töitä, päästäkseen samaan tulotasoon kuin minä. Mikäli hän valmistuisi ajallaan, kertyisi tukikuukausia yhteensä 31.

31 kuukauden aikana hänelle olisi maksettu yhteensä 16689,16€. Lisäksi opintolainan takaisinmaksu hyvitystä kertyisi 3960€, eli yhteensä yhteiskunta maksaisi 20649,16€ (tukisummat on saatu kelan laskureista).

Omalla 2,5 vuoden rupeamalla tukikuukausia kertynee 18, joista yhteiskunta maksaa 25272€. Niinä kuukausina, joina en nosta tukea, voin ansaita ilman tulorajoja. Tarpeeni nostaa tukea kaikilta kuukausilta katoaa, koska voin tehdä silloin niin paljon työtä kuin jaksan. Esimerkiksi joulukuussa en nostanut tukia, koska sain työstäni niin suuren palkan – tavallisella opintotuella joutuisin pitämään hyvin tarkkaa kirjaa siitä, paljonko voin tienata.

En osaa arvioida, paljonko luokkatovereideni tukien määrä on, mutta tuskimpa se kovin paljoa ylittää omaani. Huomionarvoista toki on, että aikuiskoulutustukea saa enintään 18 kuukautta, joten se omalta osaltaan nostaa halua valmistua nopeammin - mutta sillä ei sinänsä ole tässä esimerkissä merkitystä.

Oman opintolinjani vastavalmistuneiden keskipalkka on noin 3200€ kuussa, mutta vaikka en saisikaan ihan niin hyväpalkkaista työtä valmistumisen jälkeen, ehdin nykyiselläkin työlläni tienata vuodessa valtiolle verotuloja 4398€. Eli kun kanssani samaan aikaan aloittanut opiskelija vihdoin valmistuu tavoiteajassa, on minun hintani yhteiskunnalle ollutkin enää vain 20874€. Lisäksi, minun ei tarvitse murehtia opintolainan takaisinmaksusta, siinä missä perusopiskelija aloittaa maksamaan takaisin 8440€ lainaansa.

Moni asia on kallista ja valtionalouskin on ruvella, mutta siihen satsaaminen, että opiskelija saa rauhassa keskittyä opintoihinsa, ei ole kallista. Ensi vuonna opintotukin on tulossa muutos, tasapuolisuuden nimissä voisimme tehdä laskelman siitäkin.

Uudessa järjestelmässä yllämainittu opiskelija voi saada 250,28€ opintorahaa, asumistukea parhaimmillaan 404,40€, pahimmillaan ei yhtään sekä lainaa 650€ kuussa. Töitä pitäisi tehdä 10 - 50 tuntia kuussa, riippuen asumistuen määrästä. Vaikka summa alkaa jo vaikuttaa suht suurelta, on muistettava, että opintotuella saa tienata rajoitetusta tukikuukausien ulkopuolellakin. Lisäksi, johtuen siitä, että aletaan käyttämään yleistä asumistukea, kovin ahkera työntekijä huomaa menettävänsä tuloja, varsinkin jos sattuu asumaan jonkun kanssa. Minä en esimerkiksi olisi oikeutettu asumistukeen, lainaakaan en saisi nostettua koska minulla ei ole luottotietoja. Joutuisin tekemään kuussa 100 tuntia töitä saadakseni tuon 1150€. Huomionarvoista on, että ansaintaraja on 660€.

31 kuukaudella yhteiskunnalle syntyy uudesta järjestelmästä menoja 7758,68 - 20295€ + lainan hyvitystä 5295€, eli 13053 - 25590€. Vastavalmistuneelle jäisi käteen 14855€ lainaa maksettavaksi.

Ensinnäkin, tämä uusi järjestelmä asettaa opiskelijat erittäin epätasa-arvoiseen asemaan. Toisekseen, se ei edes välttämättä tuo säästöjä, tai jos tuokin, niiden määrää on mahdoton arvioida etukäteen. Ymmärrän, että vaikeina aikoina pitää tehdä vaikeita päätöksiä, mutta ehkä olisi syytä miettiä päätösten seurauksia vähän pidemmälle kuin seuraavaan vaalivuoteen asti?

Olisiko syytä harkita riittävän opintorahan maksamista opiskelijoille, ja luoda  säästöjä nopeutuneiden opintojen kautta? Valtiota ei voi johtaa kuin yritystä, mutta on yksi yritysmaailmasta tuttu sanonta, joka toimii valtiolle: You have to spend money, to make money.

Ps. Tiedostan, että kaikkia opintolinjoja ei voida kiihdyttää lähes kaksinkertaiseen vauhtiin. Mutta jonkin asteista nopeutumista nähtäisiin varmasti jokaisessa opintolinjassa, jos opiskelijoiden ei tarvitsisi murehtia rahasta. Uskon, että luovien alojen opiskelijat hyötyisivät stressittömyydestä eniten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti